Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Hoe bereken je jouw jaarruimte en reserveringsruimte als ondernemer?

Het berekenen van het bedrag dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten is lastig. We leggen hier uit hoe je dat kunt doen, maar je kunt ook direct onderaan dit artikel de jaarruimtetool downloaden.

Handige tool: jaar- en reserveringsruimte reserveren

Hoeveel je maximaal fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen wordt bepaald door jouw jaar- en reserveringsruimte. We leggen hier uit hoe je dat eenvoudig kunt berekenen. 

Jaarruimte

Jouw jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is echter niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van je bruto inkomen minus de AOW-franchise.

De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je straks AOW krijgt. De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise (2019: € 12.275, 2018: € 12.129). De AOW-franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioenpremie betaalt omdat je AOW krijgt. De maximale jaarruimte bedraagt in 2019 € 12.678 (2018: € 12.529).

Reserveringsruimte

Je mag je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog inhalen. Dit heet reserveringsruimte. Hiervoor geldt wel een maximum van € 7.254,- per jaar (in 2019). Als je ouder bent dan 56 jaar en 4 maanden geldt een maximum van € 14.322,- per jaar (in 2019).

Op de jaarruimte pagina van BrightPensioen zie je in één oogopslag wat jouw maximale jaarruimte en je maximale reserveringsruimte is. En wat je aan belastinggeld kunt terugkrijgen.

Onderstaande afbeelding toont de berekening volgens de tarieven van 2018.

 

Oudedagsreserve en werkgeverspensioen

Wanneer je de afgelopen zeven jaar ook in loondienst pensioen hebt opgebouwd en/of als je als zzp'er gebruik hebt gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve, oftewel de FOR moet er in de berekening een correctie gemaakt worden.

Berekening jaarruimte

In formulevorm ziet de berekening er zo uit:

Jaarruimte 2019 = 13,3% * (jouw bruto-inkomen – AOW franchise) – 6,5 * Factor A - FOR

De 'Factor A' is van toepassing als je ook pensioen hebt opgebouwd via een werkgever. Je vindt de factor A op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks krijgt van je pensioenaanbieder.

Handige gratis rekentool

Je kunt dit zelf makkelijk berekenen met deze handige rekentool.

agenda

Data ophalen ...

Blog

3 tips voor als je een winkel gaat openen in 2020


Administratie opzetten als zzp'er? Volg deze stappen!


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer