Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met een bedrijf naast jouw studie

Een leuke uitdaging: het opzetten van een eigen bedrijf naast jouw studie. Dit kan bijvoorbeeld voortkomen uit een studieopdracht of stage - of misschien ben je vanuit jezelf wel zo ondernemend. Mocht je deze uitdaging aan willen gaan, besef je dan wel goed dat je met een aantal dingen rekening moet houden. Een eigen onderneming in combinatie met studeren kan namelijk financiële gevolgen met zich meebrengen. Denk aan de uitkering van de kinderbijslag, maar ook de studiefinanciering en studentenreiskaart kunnen geheel of gedeeltelijk komen te vervallen.

Voor jezelf beginnen als je studeert

Studiefinanciering en studentenreisproduct

Als ‘ondernemende’ student krijg je te maken met speciale regels. Het is mogelijk dat dit problemen oplevert voor jouw studiefinanciering.

Bijverdienen in 2019

Onder het oude studiefinancieringsstelsel was het zo dat je niet meer dan een bepaald bedrag, het normbedrag, mocht verdienen.

In 2019 is dit vastgesteld op € 14.682,96. Verdien je (met uitkeringen of andere bijverdiensten meegeteld) meer dan dat bedrag? Dan vervalt je studiefinanciering gedeeltelijk of zelfs geheel.

Hier lees je meer over de regels omtrent bijverdienen.

Kinderbijslag

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan maakt het niet uit wat jij als student bijverdient, jouw ouders ontvangen gewoon kinderbijslag. Maar, ben je 16 of 17 jaar en heb je een bijbaan of loop je stage? Dan kan dit wel van invloed zijn op de kinderbijslag. Verdien je per kwartaal namelijk meer bij dan de hoogte van het vastgestelde maximumbedrag, dan wordt er dat kwartaal geen kinderbijslag meer aan jouw ouders uitgekeerd. Elk jaar wordt het maximumbedrag in oktober opnieuw vastgesteld, voor 2018 is dit € 1.296 netto per kwartaal. Tijdens de zomervakantie mag je overigens wat extra geld bijverdienen: dan mag je € 1.330 netto extra verdienen. Ben je 18 jaar geworden? Dan stopt de kinderbijslag.

Handlichting

Als je nog geen 18 bent heb je toestemming nodig van van je ouders om je in te schrijven bij de KvK. Wil je dat zonder toestemming van je ouders doen, dan heb je een handlichting nodig van de kantonrechter. Daarvoor moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Je vraagt dit aan bij de rechtbank waaronder jouw gemeente valt.

LET OP Er wordt nog kinderbijslag uitgekeerd over het hele kwartaal waarin je 18 jaar bent geworden. In dat kwartaal gelden dus wel de regels van het maximumbedrag.

TIP Bijvoorbeeld door overwerk kan het gebeuren dat je onverwachts meer bijverdient dan het maximumbedrag, dan moet de kinderbijslag terugbetaald worden. Probeer dit te voorkomen en geef overschrijding van het maximumbedrag zo vroeg mogelijk door aan de Sociale Verzekeringsbank.

Gratis downloaden

Om naast jouw studie een bedrijf te starten, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. De stappen die daarop volgen zorgen voor een goede start van jouw bedrijf. Volg het stappenplan van Starten.nl zodat je zeker weet dat je geen stap overslaat als startende ondernemer. Je kunt het stappenplan hieronder gratis downloaden.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Administratie opzetten als zzp'er? Volg deze stappen!


Van zzp'er naar werkgever: een grote stap


Lees meer